Verslag Tasting 19 Mortlach – Laphroaig

September 21, 2015 in MaltloverPost

19 September 2015 is het intussen geworden, en een ideale dag voor een 19de tasting van Maltlovers. 22 Maltlovers daagden op voor de eerste van een hopelijk lange reeks duotastings, waarin we dieper ingaan op twee distilleerderijen. Vandaag: The Beast of Dufftown versus The One With All The Friends, of Mortlach en Laphroaig.

DSC_1020

We openen de avond met de aanleiding voor deze tasting:

Douglas Laing Double Barrel Mortlach – Laphroaig 46%

Recent konden Maltlovers de hand leggen op een aantal van deze Double Barrels, die perfect zijn als start voor een dergelijke duotasting. 2 refill hogsheads werden gemengd en gebotteld op 46%. Een leuk experiment, en het levert ook nog eens een fijne Whisky op. Beetje fruit in de neus, voor de turf van Laphroaig het overneemt. Niet als een boorhamer, maar wat geleidelijk aan. Fijne opener, die ook gesmaakt wordt in de groep.

Dan over naar het trio Mortlachs. 3 zeer uiteenlopende drams, op alle vlakken. Benieuwd of er een rode draad in zit. Vooraf kunnen we een sample new make van Mortlach laten nosen (thanks aan Danny Goovaerts). Gebakken spek, vlees,… komt er duidelijk uit. Wat geeft dat in de drams?

DSC_1021

Mortlach 1993 – 2007, bottled for The Grill, Aberdeen by Duncan Taylor co., 46%

Toen we in april van dit jaar Schotland doorkruisten op een soort uitgebreide kroegentocht, hadden we ook een aantal flessen van de Maltlovers-clubbotteling mee. In elke bar die we bezochten, ruilden we een fles tegen iets van het huis (niet gespecifieerd, maar de bars gaven ons telkens een huisbotteling mee, of een andere toffe fles uit de collectie). Deal was ook dat onze botteling in ruil op hun kaart zou komen. En zo staat Maltlovers #1 – The Alex Agnew Edition nu dus op de kaart van The Pot Still in Glasgow, The Artisan in Wishaw, The Highlander Inn in Craigellachie en The Grill in Aberdeen.

Van die laatste kregen we dit verrassend goeie flesje. Mortlach op bourbonvat en op 46% teruggebracht, betekende dat de verwachtingen niet al te hoog lagen. Maar wat een mooi fruitig dingetje is dit zeg. Zeer gevaarlijk drinkbaar zonder al te veel complexiteit in te boeten. Uiteraard niet meer te vinden, helaas, behalve in de bar zelf, waar hij blijkbaar nog op de kaart staat voor 3.25 pond/dram. Een koopje!

Mortlach 22yo, Nectar of the Daily Drams, 1989 – 2012, 56,1%

Over naar iets krachtigers. Een oudere versie, op vatsterkte en op een sherryvat, die we toevallig op de kop tikten bij Den Hoorn in Lier. We vermoeden een refill-vat, want de sherry is niet overweldigend. Heerlijk zachtzoete whisky, die je verrast met zijn alcoholsterkte. Fruit, chocolade, rozijnen, maar nooit overdreven, alles heel mooi in balans. Zelfde spirit, maar een heel ander Beastje dan de bourbon-versie waar we mee startten.

DSC_1022

Mortlach 12yo, Single Malt Connoisseurs Club, Munchen, 1989 – 2001, 54,6%

Waar de vorige Whisky een subtiele sherryrijping kreeg, zitten we hier in het territorium van de bommen. Stevige body, droog, krachtig (veel krachtiger dan de nochtans sterkere voorganger) en een tikje sulfer volgens sommige aanwezigen. Mortlach zoals je die wel vaker tegenkomt, met weinig franjes maar o zo krachtig en overweldigend. Dit is een dram waarmee je de bijnaam The Beast begint te begrijpen. Recht voor de raaps en no nonsens, in your face en zonder compromis. Heel mooi flesje dat we nog vonden bij Dram 242 in Lebbeke.

Even pauze, en dan over naar het Laphroaig-trio.

Voor we in de Whisky vliegen, een extraatje, dankzij de aanwezige Stendert:

Escort De Luxe 2015, gerijpt op Whiskyvaten, 8.4%

Stendert is een van de drijvende krachten achter Bieren Cabardouche een hobbybrouwerij uit Antwerpen die stilaan uit aan het groeien zijn tot een van de te volgen bierproducenten in België. Blonde Stoot, Stout Mokke en Rosse Voenk zijn de basisbieren. Escort De Luxe werd in 2014 voor het eerst op gelimiteerde oplage uitgebracht na een rijping op Bordeauw-wijnvaten. Voor deze versie werd gekozen voor een rijping op Laphroaig-vaten, wat het een ideale match maakt voor deze tasting. Stendert bracht in absolute avant-première 6 flesjes mee voor de Maltlovers, en die werden meteen gekraakt en gedeeld met de aanwezigen.

Het verdict: heerlijk biertje! Zurige toetsen met een goeie body als onderbouw, lichte zweempjes van de chilipepers die gebruikt werden en een slimme rijping op whiskyvaten (in twee fases: eerst een dikke week op verse Laphroaig-vaten, dan geleegd en een tweede reeks op dezelfde vaten gedurende 1 à 2 weken, waarna alles terug gemengd werd voor botteling). Dat maakt de whiskytoets aanwezig, maar nooit storend (wat vaak gebeurt met een te lange rijping). Heerlijk fris biertje, helaas maar in oplage van 2675 flesjes…

Over naar het werk waar we voor kwamen!

Laphroaig 14yo A.D. Rattray for Brachadair, 1998-2013, 56,6%

Dit was een van de tot nu toe drie bottelingen die Belgische onafhankelijke bottelaar Brachadair uitbracht. Hun Braeval is zeer de moeite, dus we keken uit naar deze. En hij steklt niet teleur: een van de subtielste Laphroaigs die we al mochten proeven. Ondanks het typische signatuur en de hoge alcohol is dit een zeer subtiele Islay-dram, die perfect in balans ligt. Fruitjes worden nooit overweldigd door de rook, eerder gecomplementeerd. Als dit de standaard is waar de volgende flessen aan moeten tippen, krijgen ze het moeilijk!

DSC_1023

Jack Wieber’s Pirate Whisky, cask 0509, Part VII, 55,8%

We vervolgen het pad met jong en onstuimig. Hoewel we nooit zeker kunnen zijn, hebben we uit goeie bron dat deze versie Laphroaig zou zijn. En puur op neus en mond afgaand, lijkt dit wel te kloppen. Dit is de typische Laphroaig zoals die bekend staat: teer, asfalt, rubber,… zijn in overvloed aanwezig. Dit is overduidelijk erg jong en nog wild, maar net daarom best boeiend om te proeven. Je proeft er de spirit nog goed in.

DSC_1024

Laphroaig PX Cask Triple Matured, travel retail 1l, 48%

Misschien gewaagd om na de twee vatsterkte-powerhouses van zonet terug naar een lichtere versie te gaan, maar door de sherryrijping/finish is dit de ideale afsluiter. Hoe oud het is weten we niet, en hoe lang de PX-finish in beslag genomen heeft is ook niet duidelijk. Wel duidelijk is dat dit de verrassing van de avond is: hij wordt bijzonder gesmaakt en blijkt superdoordrinkbaar (en dus zeer gevaarlijk). Zoet, uiteraard, maar mooi in balans met de turfzijde ervan. Er wordt al eens neergekeken op travel retail, maar dit is een heel toffe optie als je volgende keer in een luchthaven passeert.

Eindconclusie:

Top 7 van de groep:

1. Mortlach 22yo Daily Dram – 29 punten

2. Laphroaig PX – 27 punten

3. Laphroaig 14yo AD Rattray/Brachadair -21 punten

4. Mortlach 14yo The Grill – 18 punten

5. Mortlach 12yo Connoisseurs Munchen – 17 punten

6. Double Barrel Douglas Laing – 12 punten

7. Jack Wieber’s Pirate Whisky – 8 punten

 

Wat hieraan opvalt:

- de punten liggen zeer dicht bij elkaar; het was moeilijk kiezen wat het beste was vanavond (en iedereen was het er over eens dat de selectie in zijn geheel zeer goed was)

- elke Whisky werd door minstens een aanwezig als zijn favoriet van de avond gekozen – dat is een unicum op onze tastings

- de Laphroaig PX scoort zeer hoog

- De score tussen Laphroaig en Mortlach is ook mooi verdeeld – het is niet dat de peatheads het gewonnen hebben van de sherryslurpers.

 

Eindconclusie 2:

Toptasting, dankzij de aanwezigen en dankzij de mooie drams.

 

Wij kijken al uit naar de volgende tasting, op 12/12!

DSC_1025

Verslag Tasting 19 Mortlach – Laphroaig

2 Comments

    1. vwb Mortlach 12yo, Single Malt Connoisseurs Club, Munchen, 1989 – 2001, 54,6%: Hier zit inderdaad een vleugje sulfer in. Sommige mensen zijn daar heel gevoelig aan en schuwen dit bij het minste vermoeden van sulfer. Andere mensen (zoals ikzelf) houden van dat tikkeltje sulfer dat je vaak in de Mortlach Sherrygerijpte whisky’s voorkomt. Sulfer is wat zoals peat: “you love it or you hate it”. Zeer mooie line-up by the way. had er graag bijgeweest.

      • Jerre says:

        Klopt, Danny, die sulfer hoeft helemaal niet negatief te zijn. In deze fles werkt hij heel mooi, wat ons betreft!

Leave a Reply

Verslag Tasting 19 Mortlach – Laphroaig

0 Trackbacks