Tasting 17 – Blend in – verslag

February 25, 2015 in MaltloverPost

Tasting 17: Blend In – verslag

Voor de eerste tasting van het 5de Maltloversjaar deden we eens een beetje zotjes. Geen single malts deze keer, maar blends. Waarom? Omdat we wat eigenwijs zijn. Omdat we er van overtuigd zijn dat er wel goeie en interessante blends bestaan en we dat graag aan de andere Maltlovers wilden meegeven. En omdat het nooit kwaad kan om eens van ‘t padje af te wijken. 8 drams schonken we deze keer. En dit waren ze.

DSC_2936

 

Wat zegt u? Die eerste twee zijn toch single malts? Ja. En neen.

Dram 1: Clynisker – 50 cl Clynelish 14yo + 20 cl Talisker 10yo

Dram 2: Talelish – 50 cl Talisker 10yo + 20 cl Clynelish 14yo

Maltlovers kochten twee flessen goeie, degelijke single malt en maakten er twee eigen blends mee. Heiligschennis! Blasfemie! Roep Rudi Vranckx alvast, want rellen ontstaan op de Dageraadplaats zodra dit bekend wordt!

Dit was bedoeld als experiment. Twee zeer bekende en uiteenlopende malts, beiden gebruikt in de meest voor de hand liggende blend (Johnnie Walker, resp. Gold Label en Black Label), omgekeerd evenredig geblend. Het resultaat: beide drams bleven lekker. De Talisker nam, zoals op voorhand overigens verwacht, wel makkelijk de maat van de Clynelish qua overheersing in het glas, maar toch bewaarden beiden de eigenheid van de malt die het grootste aandeel in het glas uitmaakte. Een ideale start voor de tasting: het toont aan dat je best speels mag omspringen met Whisky, wat ons betreft. Overigens: de fles Talelish is ondertussen verwerkt in een aantal kleine proefflesjes, met o.m. peperkorrels en rozijnen er aan toegevoegd (voor verdere kookexperimenten).

Dram 3: Old Orkney – Gordon & MacPhails

Een oudere blend van G&M, die we toevallig op de kop konden tikken voor een schappelijk prijsje, en een goed voorbeeld is van een goeie, maar betaalbare blend. Met Highland Park en Scapa als ingrediƫnten kan je moeilijk mis gaan. Het bleek een aangenaam drinkbare every day-dram. Niks speciaals, maar best lekker als je weet dat het ding 24 euro voor een fles kost (als je hem nog vindt).

Dram 4: Cap4 Blended Whisky

Een buitenbeentje. Een fles goedkope blend gebotteld in 1988, door La Capucina uit Tervueren (een wijnhandel). Nog volgens de oude wetgeving, dus op 35% alcohol om minder accijnzen te betalen en meer flessen te kunnen verkopen. Tegenwoordig mag dit zelfs geen whisky meer genoemd worden. Wat erin zit? Niemand weet het. Hoe het smaakt? Zoet en simpel, zonder ook maar een moment storend te zijn. Het soort Whisky waar het woord doordrinker voor uitgevonden werd, als er al zoiets bestaat als een doordrinkwhisky. Dit werd waarschijnlijk indertijd verkocht in kleine gazettenwinkeltjes en plaatselijke Nopri’s allerhande, ergens op het onderste schap. Tof om eens te proeven, maar een hoogvlieger zeker niet.

Dram 5: Spirit Of Freedom 30yo blended Whisky

Een blend van de jongens uit Campbeltown, gebotteld in een Springbank-fles (dus zeker geen geheimen van wie het komt). Enkel Whisky’s van 30 jaar of ouder hierin, en een klein vogeltje fluisterde in ons oor dat er wel eens heel wat oude Tomatin in zou kunnen zitten. Dat zou ons zeker niet verbazen, na het proeven. Fruit en nog eens fruit, het blijft komen. Geen jong en springerig ding dat de aandacht wil trekken met opvallende accessoires, maar een elegante jongedame die iedereen met een eenvoudige little black dress van de sokken blaast. Heerlijke dram, dit.

Dram 6: The Lost Blend – Compass Box

Na de pauze gaan we voor iets van de hedendaagse craft blenders van Compass Box. The Lost Blend heet een hercreatie te zijn van hun eerste blend, de Eleuthera. Die proefden we nooit, maar we gaan er na deze fles zeker eens naar op zoek. Compass Box maken er geen geheimen van wat ze gebruiken voor hun blends; in dit geval Alt-a-Bhaine, Clynelish en Caol Ila. De Clynelish zingt vooraan het podium, de Caol Ila zorgt voor een mooie gitaarsolo halverwege en de Alt-a-Bhaine drumt alles degelijk aan elkaar in de achtergrond. Alles perfect in balans, met een mooie oorwurm tot gevolg, die even blijft nazinderen. Het tweede deel van de tasting is mooi ingezet.

Dram 7: Cadenhead’s Creations 20yo – Rich Fruity Sherry

Een blend van Mark Watt die fruit en sherry belooft op het etiket. En zoals iedereen weet: etiketten liegen nooit. Fantastisch rijke dram dit, met volle sherrytonen en prachtig fruit in allerlei vormen die mekaar verdringen voor een plekje in de zon. Een blend van 4 vaten: Mortlach, Bruichladdich, Invergorgordon en Cameronbridge. Cadenhead’s blijft een van onze favoriete bottelaars (om allerlei redenen), en met dit pareltje beitelen ze die favorietenrol nog iets dieper in de rotsen.

Dram 8: Togouchi 12yo

Weer een buitenbeentje, en voor een blend-tasting een mooie afsluiter. Dit is een mix van 40% Schotse single malts en 60% Canadese graanwhisky, die in Japan geblend worden met Japans bronwater en daar magisch veranderen in Japanse whisky. Magisch is misschien veel gezegd; er worden bij de douane taksen en accijnzen op betaald en dan mag het blijkbaar in Japan officieel Japans genoemd worden. De Whisky zelf valt een beetje vlak uit na al het vorige geweld, en zou waarschijnlijk beter tot zijn recht gekomen zijn eerder in de line-up. Een herproeving later deze week (terwijl we The Last Samurai bekeken leek een Japanse Whisky met Noord-Amerikaanse invloeden wel gepast – en Billy Connolly doet zelfs mee in de film om de Schotse toets te illustreren) bevestigde dat. Subtiele blend, die complexer is dan hij op het eerste zicht doet vermoeden. Letterlijk, zoals de fles zelf, een beetje gesluierd in mysterie, dit drankje.

De traditionele stemming op het einde leverde deze stand op:

1. Spirit Of Freedom

2. The Lost Blend

3. Cadenhead’s Creations 20yo

4. Talelish

5. Old Orkney

6. Togouchi

7. Clynisker

8. Cap4

Maltlover Karel ging met de traditionele blindproeversprijs naar huis en nam de rest van de fles Clynisker mee.

Nadien werd nog heel erg lang nagekaart op het terras met Maltlovers Gunther en Thomas, over allerlei onderwerpen, onderwijl lustig Orval, Duvel en Westmalle Tripel drinkend.

Een zeer geslaagde ontdekkingsreis door het land van Blended Whisky. Volgende keer: terug single malts, alvoor we bekend beginnen staan als de blendlovers.

DSC_2938 DSC_2939 DSC_2940 DSC_2941

Leave a Reply