Maltlovers Tasting 7 – Het Verslag

September 10, 2012 in MaltloverPost

Maltlovers tasting 8/9/2012 – Zurenborger

De zon deed haar best om zaterdag 8 september voor te verwarmen voor de zevende Maltlovers-tasting. We serveerden deze keer Whisky’s rond het thema ‘budget’. Aan 3 van onze favoriete slijters vroegen we elk een fles van 60 euro of minder te selecteren. We kozen ook beiden nog een fles binnen die parameters. Oorspronkelijk zouden we dan ook nog een zesde fles aanbieden met de rest van het budget. Dat was buiten Peter van Anverness gerekend, die ons 2 flessen kon aanraden voor dat budget. Zeven flessen in totaal dus!

Glenglassaugh Revival, 46%, 46 euro

19 van de 20 ingeschreven Maltlovers daagden op en kregen als eerste de keuze van Yvan van Huis Verloo geserveerd: Glenglassaugh Revival. Een driejarige, de eerste worp van de in 2008 heropgestarte distilleerderij uit Portsoy. Yvan koos deze fles als voorbeeld van een jonge Whisky die nog niet helemaal op punt staat, maar wel bijzonder veel potentieel heeft. Een gedurfde keuze dus. De Maltlovers gaven hem echter gelijk: een zeer boeiende Whisky die veel jonger in de neus is dan in de smaak. Zo’n mooie body voor een driejarige, dat is uitzonderlijk en belooft voor de toekomst. Het toeval wil dat Maltlover PDG in augustus een uitgebreide rondleiding en proeverij kon meemaken in de distilleerderij; het oude spul dat hem daar werd voorgeschoteld was niet alleen ongelooflijk duur (1500 pond voor een flesje van de Over 45 year old?), maar helaas ook ongelooflijk lekker… De lotto winnen, zeker?

Creative Whisky Company, ‘Somewhere in Speyside’, 9y, 45.8%,  45 euro

Vervolgens de quiz-fles: een specialleke van Peter van Anverness. Niet zijn officiële keuze als budgetfles, maar ze beantwoordt er wel aan. Een single cask botteling van een distilleerderij die zijn naam niet op de fles wil zien staan. Een klein vogeltje wist me in te fluisteren dat de naam ervan begint met bal en eindigt op venie. Soit, de quiz verliep nek aan nek, met uiteindelijk Maltlover Bert Averens als winnaar, die dan ook de rest van de fles mee naar huis nam. De Whisky zelf is een heel aangename wegdrinker. Soepel in de mond, maar toch niet inwisselbaar; een heel mooie pikante citrustoon houdt elke slok verrassend. Een toffe Whisky om op tafel te zetten tijdens het kaarten, dus. Leuke sidenote: een van de quizzers gokte voor de distilleerderij op ‘???’ en kreeg daarvoor 5 van de tien punten, omdat hij toch ongeveer juist had wat er op het etiket staat.

Braes of Glenlivet 1975, Connoisseurs Choice, 43%, 99 euro

Hier bleek dat blind proeven altijd amusant is. Een vraag naar de mogelijke leeftijd deed iemand stellen dat dit onmogelijk ouder dan 18 jaar kon zijn. Absoluut geen dommigheid hoor: dit is een uitzonderlijk frisse en makkelijk drinkbare Whisky voor zijn leeftijd van toch al 36 lentes. Hij heeft wat tijd nodig om open te komen eens je hem proeft, maar dan komt er o zo veel moois vrij… Eentje om te koesteren en telkens opnieuw te blijven proberen. Dit is onze special, die het budget ver mocht overschrijden. Voor een Whisky van 36 jaar en deze kwaliteit is het gewoonweg straf dat hij nog onder de 100 euro blijft. Simpelweg top.

Isle Of Arran Amarone Cask Finish, 50%, 45 euro

Willem van Tasttoe in Kampenhout ging voor een gefinishte Arran. Dat bleek geen onverdeeld succes. Een heel mooi kleurtje (zeer onverwacht voor een Whisky, sommigen dachten dat we hen rosé dierven schenken) dat uiteraard komt van de rodewijnvaten waar de Whisky nog een tijdje in mocht logeren. Een prachtige Italiaanse rode wijn overigens, die Amarone. Helaas vonden vele Maltlovers het experiment niet zo geslaagd; in de mond is hij best nog smakelijk, maar in de nasmaak zit een raar en onverwacht bittertje dat wat stoort. Jammer, want Arran maakt heel veel mooie dingen; misschien was het niet zijn avond…

Glen Grant 1992 Cellar Reserve, 46%, 75 euro

Ah, Glen Grant. Op de vorige tasting konden we een 1970 proeven die ronduit geniaal was. Peter van Anverness moest erg lang nadenken, maar selecteerde dan toch deze als zijn keuze. Beetje valsgespeeld, want hij kost iets meer. Maar het is wel de moeite: wat een mooi ronde en soepele Whisky is dit zeg… Het deed ons uiteraard plezier dat een aantal Maltlovers de stijl al herkende van die prachtige 1970, voor we onthulden wat dit was. Een heel mooie en typische Speyside dit, waar je volgens mij niet tegen kan zijn (en dat is misschien het enige jammere aan dit soort Whisky’s: ze zijn net niet verrassend genoeg). Maar zonder twijfel wel absolute topkwaliteit.

Highland Park 11y bottled for Single Malt Waasland, 56,5%, 60 euro

Toen Maltlover PDG afgelopen juni in het gezelschap van baardman Andy Fierens deelnam aan de Daily Dram-tasting georganiseerd door Single Malt Waasland, stond daar een Highland Park op het menu. Toen ondergetekende zijn welbevinden daarover uitsprak, stond er plots een extra glas voor zijn neus. ‘Proef daar dan maar eens van’, werd met een minzame glimlach geopperd. Een neusje vol en een slokje later was de fles gekocht. De club uit Sint-Niklaas bottelde deze mooie Highland Park zelf op 164 flessen en verkoopt ze tegen de spotprijs van 60 euro. Ook op de Maltlovertasting won hij meteen heel wat zieltjes. Kan ook moeilijk anders met die prachtig subtiele rokerigheid, macthige body en zinderende nasmaak. Zonder meer mijn persoonlijke favoriet van de avond en een herinnering aan de eigen droom om ooit zelf zoiets te bottelen met de Maltlovers; zoete dromen die misschien ooit werkelijkheid worden…

Port Charlotte The Peat Project, 43%, 39 euro

We saved the cheapest for last. Klein turfbommetje, hoewel het zeker niet overdreven is. Zoals steeds is er een deel van de groep die hier niet van houdt, en een deel dat er gek van is. Normaal. Dit is opnieuw wel weer een boeiende Whisky. Zeker geen ongelooflijke absolute topper, maar een erg interessant brouwseltje van de jongens en meisjes van Bruichladdich. Ze brengen enorm veel op de markt, het ene al interessanter dan het andere, maar dit mag er zeker zijn. Leuk huwelijk tussen de fruitigheid van the Laddie en de turf van Islay. En als je dan ziet wat hij kost, dan is er eigenlijk geen enkele reden om dit niet in huis te halen.

De top zeven van de avond zag er zo uit:

1)     Braes of Glenlivet

2)     Highland Park

3)     Glen Grant

4)     Port Charlotte

5)     ‘Somewhere in Speyside’

6)     Glenglassaugh Revival

7)     Isle Of Arran Amarone Cask finish

 

Een sigaartje sloot zoals steeds de avond af. Een mooi experiment met een aantal budgetwhisky’s. Interessant is dat deze keer de duurste Whisky’s de top 3 innemen; in het verleden was hetvaak andersom en konden goedkope whisky’s vaak de hoofdvogel afschieten (o.m. de Longrow CV etc.). Voor herhaling vatbaar volgend seizoen, denken we. En nu: op naar de bier- en Whiskyspecial in december!

Klik op volgende link om de flessen van deze tasting te bewonderen.

ML PDG en ML Boefie

 

Leave a Reply