Maltlovers Tasting 6 – Het Verslag

June 5, 2012 in MaltloverPost

Verslag Maltlovers tasting 6 : 2/6/2012

Al voor de zesde keer kwamen de Maltlovers samen om de www (Wondere Whisky Wereld) te verkennen. Voor de eerste keer zijn Maltlover Boefie en PDG afgeweken van het bekende format. In plaats van 6 Whisky’s uitgebreid voor te stellen, kozen ze deze keer voor een andere aanpak. Samen met Huis Verloo werd een tasting in festivalstijl uitgewerkt: in de bekende winkel voor levensgenieters stonden deze avond maar liefst 30 flessen open. Elke Maltlover kreeg de kans er daar op eigen houtje (uiteraard onder begeleiding van de twee opperMaltlovers en van Frank en Yvan van Huis Verloo) 5 van te kiezen. Daarbovenop kregen ze ook de kans om van twee Maltlover Specials te proeven. Dat waren twee mooie en vrij exclusieve flessen die PDG en Boefie selecteerden voor deze avond. Na afloop presenteerde sigarenspecialist Frank nog een sigaar aan wie dat wenste. Het werd een bijzonder gezellige avond, waar iedereen wel iets naar zijn gading vond en kon ontdekken.

Dit waren de 30 flessen die open stonden, in alfabetische volgorde:

Ardbeg 10y, Auchentoschan 12y, Auchentoshan Valinch, Balblair 2001, Benriach 15y Dark Rum, Benriach 17y Septendecim, Blackadder Islay Single Malt The Nectar, Blanton’s The Original, Bunnahabhain 12y, Compass Box Hedonism, Dalmore 12y, Dalmore 18y, Fighting Cock Bourbon, Glendronach 12y, Glendronach 18y Allardice, Glenmorangie 12y Sauternes Finish, Glenmorangie Astar, Glenrothes Select Reserve, Hazelburn 8y, Hazelburn CV, Highland Park 18y, Jura 16y, Jura 200 (21y), Jura Superstition, Kilkerran (2nd batch), Longrow CV, Springbank CV, Tullibardine 1988, Woodford Reserve Distiller’s Select, Yamazaki 10y, Yoichi 15y .

Een mooie selectie van zowel klassiekers om opnieuw te ontdekken en een paar interessante uitschieters. Van een paar flessen verwachtten we veel, en ze hebben niet ontgoocheld: Glendronach 18y Allardice, Highland Park 18y en Benriach 17y scoorden allemaal gemiddeld boven 80/100. Dalmore 18y scoorde van alle ‘gewone’ flessen het beste. Verrassend vonden we zelf de hoge scores voor bijvoorbeeld de Blackadder Islay Single Malt, wat toch niet zo’n simpel beestje is. Nog meer bevestiging van wat we al wisten: Longrow en Springbank CV zitten ook zonder probleem in de top 10 van de geproefde Whisky’s. Het valt ook op dat de hoogst scorende Whisky’s ook het meest geproefd werden (elk ongeveer 10 keer besteld). Er werd dus druk doorverwezen naar elkaar en tips gegeven. Dat juichen de Maltlovers uiteraard toe!

De twee Maltlover Specials werden zonder probleem de winnaars van de avond wat score betreft (al scheelde het niet veel).

1)     Glenlivet 34y Old Malt Cask (1977-2011)

Een prachtige oude Glenlivet die zowel subtiel, complex als fruitig en vol body was. Werkelijk niemand kon hier iets slechts over zeggen. Scores tussen 70 en 95 werden uitgedeeld. Als we alles optellen, kom ik uit bij een gemiddelde van iets meer dan 84/100. Zeer mooi (al had ik hem zelf nog iets hoger ingeschat)

2)     Glen Grant 1970 Duncan Taylor Peerless (1970-2011)

De pièce de resistance, deze prachtige oude Glen Grant. Voor Maltlover Boefie en PDG niet de eerste oude Glen Grant die ze achter de kiezen kregen. De herkenning was er meteen, als ontmoetten we een oude vriend. Mooie invloeden van het vat, prachtige body en een afdronk die bij wijze van spreken drie dagen later nog nazindert. Bij de Maltlovers die voor het eerst een oude Glen Grant te proeven kregen, was het een lust om te zien hoe hun gezichten oplichtten zodra ze dit vloeibare goud onder de neus en in de mond kregen: puur genot. Leuk toch? Hier waren de uitschieters nog groter, met scores tussen 70 en zelfs 98. Algemeen gemiddelde bleek 86/100 te zijn. Wat mij betreft nog een stuk te weinig, dit had gerust vooraan in de 90 mogen zijn!

Na al deze pret was er nog de prijsuitreiking van Maltlover of The Day: Jorn Verbeeck loste de quizvragen en de schiftingsvraag het beste op en ging naar huis met 2 flessen wijn van Huis Verloo. Lucky Loser Kevin Penders kreeg, omdat hij met de schiftingsvraag het verste van het gezochte aantal zat, misschien nog wel de mooiste prijs: een extra dram van een wel heel erg mooie Tullibardine 1966 die Yvan ‘toevallig’ nog had open staan. Zo wil ik zelf ook wel Lucky Loser zijn…

Alles bij elkaar: 30 stralende Maltlovers-gezichten, 2 gelukkige Maltlover-organisatoren en 2 blije Huisverlooenaren/partners in crime. Hopelijk wordt de volgende Maltlovers-tasting op 8 september 2012 opnieuw zo’n succes!

 

Leave a Reply